writers

CETYS
Vlastným menom Roman Barcík, má 33 rokov a tvorí prevažne v Nitre a okolí.
Pôsobí v občianskom združení ARTCHEMICS, ktoré sa venuje muralovej tvorbe, športu a street kultúre.
Graffiti začal tvoriť v roku 2001 a na steny začal niekedy v roku 2010.
Momentálne sa venuje zákazkovej graffiti tvorbe od voľnej ruky až po komerčné propagačné steny, detské izby či veľkoplošné muralové maľby.
Štýl tvorby je univerzálny ale prevažne Wildstyle, abstraktná tvorba, tagy, kaligrafie, throwupy, 3D aj charáče. Ciele jeho tvorby siahajú do galérii formou malieb na plátno. Ďalšie ciele sú veľkoformátové maľby – MURALY. Snaží sa o osvetu v tomto smere širokej verejnosti, najmä to, že všetky graffiti nemusia byť iba vandalizmus ale aj kreatívna forma sebarealizácie kde sa výborne odzrkadľuje povaha a štýl daného umelca. Každé dielo môže niečo znamenať, alebo niečo evokovať v človeku. Rád dáva svojím veciam mená a podtituly a vedie si archív všetkých namaľovaných vecí.
 

GRINT
vlastným menom Jozef Ripko ale všetci ho registrujú pod pseudonymom “Grint” . Narodil sa v roku 1989 v Košiciach kde aj žije dodnes. Má 34 rokov a Graffiti začal vnímať v roku 1998 . V roku 2000 začal sketchovat a prvé pokusy so sprejom začali v roku 2003. Od roku 2005 študoval sochu čo ho viedlo k maľovaniu 3D graffiti štýlu. Fascinoval ho priestor, perspektíva, hĺbka, svetlo a tieň a zároveň 3D graffiti vnímal ako výzvu. Neskôr sa začal venovať aj charakterom. Graffiti je jeho hobby ale malovanie sprejmi je aj jeho práca. Funguje ako slobodný umelec a venuje sa vlastnej tvorbe – graffiti, charaktery, obrazy ale aj zakázková tvorba. Veľmi rád cestuje po festivaloch v zahraničí, je to pre neho stále niečo nové a zároveň challenge. V budúcnosti by sa chcel aj naďalej venovať umeniu a presadiť svoj štýl v galériách.

MATUCH

Začiatky tvorby datuje od konca strednej školy v Bratislave, kde študoval grafický dizajn.

Neskôr vycestoval žiť do Londýna, čo jeho tvorbu ešte viac aktivovalo.

Jeho tvorba sa vždy uberala skôr umeleckým štýlom ako tým graffiti, predovšetkým by sa definoval ako streetartista zameraný na figurálnu maľbu s abstraktnými prvkami a to je aj jeho cieľ, ktorým by chcel naďalej pokračovať.

Kombinuje tento štýl s jeho logom MATUCH, ktoré po novom prezentuje aj 3D magnetkami, ktoré ukrýva v uliciach.

volá to interaktívny streetart.

MONIKA POLJAKOVÁ

pochádza z KNM a aktuálne pôsobí v Olomouci, kde má ateliér. 

Strednú školu absolvovala v Žiline- obor Grafika a následne Fakultu umenia v Ostrave- obor Voľná grafika, kde pod vedením prof. Zbyňka Janáčka ukončila magisterské štúdium. V tomto období mala možnosť stretnúť rôzne prístupy ľudí, či už profesorov alebo ľudí z ateliéru a taktiež to bola pôda pre hľadanie a skúšanie rôznych smerov, prístupu k tvorbe a životu ako takému. 

Už počas štúdia sa u nej formovali určité tendencie, ktoré sa prejavujú aj v súčasnej tvorbe. Najčastejšie využíva média ako sú grafika (klasické techniky), kresba a maľba. Hlavné pojítko tvorby je proces ako taký a abstrakcia. V jej tvorbe sa často objavuje princíp repetetívnosti, kedy opakovaním prvkov, či už v kresbe maľbe alebo grafike, dochádza takmer k mechanickej činnosti, ktorá má meditačný charakter. Touto opakujúcou sa, až obsesívnou formou poukazuje na proces samotný, kladie si otázky týkajúce sa existencie, dostáva sa za hranicu vizuálnosti, kedy odkladá všetko zbytočné a ide za podstatou. Často vznikajú nekonkrétne levitujúce tvary v prázdnom prostredí, ktoré v nás môžu vzbudzovať otázky. 

Sú to prevažne monochromatické minimalistické plátna, ktorých formáty ju fyzicky presahujú. Vedomie toho, že ju tvorba presahuje, ju doviedlo k nápadu maľovať, respektíve „čiarkať“ vo verejných, ale málo frekventovaných miestach, kde plocha na maľovanie bola väčšia a mala 3D rozmer. Týmto počinom sa dá hovoriť o street art, ale s iným prístupom, bez odkazu na akékoľvek spoločensko politické dianie. Ide len o aktuálny moment. 

V maľbe využíva intuitívny prístup, kedy sa dostáva na veľmi tenký ľad, neistoty a očakávania ako dopadne celý proces. Je to krehký prejav, nielen preto, že používa farby, ale odhaľuje ďalšiu časť seba, ktorá je viac emočne zafarbená. 

Tieto dva svety- farebný a čiernobiely sa u nej prelínajú a navzájom charakterovo dopĺňajú.

Mimo iné sa venuje knižnej a textilnej tvorbe, kde prenáša vizuál z obrazov. 

No a kam smeruje? Určite k neustálemu nachádzaniu presahov v tvorbe ale aj v živote. Stretávanie sa so zaujímavými ľuďmi a spoluprácami, vznikom zmysluplných projektov.

MR. IRK
Od malička si rád vymýšľal a kreslil rôzne postavičky a to ho drží dodnes. Jeho vizuálny vkus formovaly animáky, obrázky na pogoch, super nintendo a cover arty metalových cédečiek z otcovej zbierky.
Neskôr prišli graffiti, kde sa to postupne všetko prepojilo ale ten detský pohľad si udržal a snaží sa mu učiniť zadosť.
Prvý „charáč“ na stenu nastriekal v roku 2005. Pochádza z regiónu Gemer, žije v Prahe a profesne sa venuje počítačovej grafike.

OILER

Začiatok tvorby datuje pred viac ako 20 rokmi. Je hrdým členom DBC crew. Štýl jeho tvorby sa nesnažíme pomenovať keďže ho baví všetko a cieľ, ktorý v graffiti má je jediný, maľovať dovtedy, dokým ho to bude baviť.

RADOVAN ŠENŠEL
(39 rokov, začal od začiatku). K street artu sa dostal v roku 2002 sledovaním Wooster collectivu. Vyštudoval záhradnú krajinnú architektúru, počas vysokej školy aktívne riešil komixy v duo f=art. Až po výške sa cez Live paintingové akcie a streetartové sympoźia dostal ku graffiti jamom.
Od hobby popri lektorovaní pre environmentálne centrum mu vizuálne umenie prerástlo do full time jobu. Od 2020 funguje vo vlastnom ateliéri VaNA, ilustroval a vydal 2 detské knižky, ilustruje učebnice pre základné školy, maľuje interiéry podnikov, murály, venuje sa kreatívnemu pretváraniu priestorov, maľbám, obrazom, a sochám s enviro presahom IN-HO-ST. 2023 sa zúčastnil Artown festivalu v Rumunsku. Príležitostne tetuje v kreatívnej dielni Bodliak.sk.
V tvorbe strieda štýly aj médiá. Od olejoviek a plenéru skáče ku akrylu a figurálnej tvorbe, ktorú často vkladá aj do charakterov v podobe „Nespratníkov“. Raz cucá klasickú maľbu z histórie potom kreslí veľkooké zvery v tragikomických situáciách, no celú jeho tvorbu spája fascinácia príbehom a symbolikou. Všetko by malo mať nejaký zmysel.

RALOD

Začiatok jeho tvorby datujeme niekedy od roku 2005 no neskôr prišla dlhšia prestávka. Opätovne začal byť aktívny od roku 2017/2018.
Jeho vývoj bol postupný z komunisticko-geometrickej dekonštrukcie do expresívneho patchworku, šrafovania, patlania farby na farbu a pod. Uvoľnená geometria je tam stále prítomná ale v menšej miere. Aktuálne je to viac o užívanií si procesu maľby, skúšaní rôznych textúr a využívaní potenciálu rôznych médií a inštrumentov. Veľký dôraz kladie na farby a ich kombinácie, zasadenie piecov do priestoru a práca s kontextom a prostredím.
Sám umelec hovorí o svojej budúcnosti takto: “Chcem vytvárať veci čo ma budú baviť a napĺňať.”

SAINTER

Krstným menom Peter v roku 2004 započal v Bratislave svoju graffiti cestu pod menom Sharkey, ktoré ale neskôr zmenil na Sainter a s pod týmto menom tvorí až do dnes. V roku 2006 prvý krát videl, že graffiti sa dajú formovať aj do 3D no a v tom momente ho to celé zožralo. Vybudoval si na tom svoj štýl a dodnes ho rozvíja, ohýba a tvaruje. Postupom času to dali dohromady s Cetysom (NR) Sparkom (NR) a Nemesom (LC) a vyformovali crew AGF. Cesta je cieľ a teda to, o čo sa snaží, je uchovať graffiti nažive. Rozvíjať spolupráce s ďaľšími artists na stenách, plátnach či iných plochách a proste si maľovať svoje kým mu ruky a hlava doslúžia.

SAMO LEPRA

 Výtvarník zo Žiliny s neprekonateľným odporom k popisom pod príspevkami.

SW3AP

je 35 ročný umelec, ktorý začal s graffiti v Holýšově čo je mestečko neďaleko od Plzně v Českej Republike no momentálne žije v Neměcku.
Začiatok tvorby započal niekedy v rokoch 2002-03. Graffiti spoznával asi ako vačšina starších writerow na stenách a v pár časopisoch. „Bylo to něco nového a geniálního, v té době mě to prostě uchvátilo natolik, že jsem to chtěl zkusit taky a tak sem vzal do ruky sprej. Tenkrát jsem ho vzal někde v garáži a co si budem povídat, nedopadlo to úplně dle představ, ale chytlo mě to až tak, že sem začal naplno až do roku 2009 kdy jsem měl nucenou pauzu cca 11 let (zasvěcení ví a ty co ne tak měli štěstí).“
Teraz sa venuje graffiti cca 4 roky a robí hlavne charáče. Pričom hlavným zárobkom, ktoré ho živia sú zakázky .
Štýl jeho tvorby je taký temnější a v zásade sa snaží ísť cestou realistiky taký Dark Style.
A aké má Sw3ap ciele? No tak určite to dotiahnuť až na laťku hyperrealistiky a být schopný namaľovať vlastne čokolvek. Ďalej by chcel dať aj všetky veľké mestá vo svete (preto prichádza aj k nám). Hovorí, že mu to zatiaľ takto stačí ale vie, že sa určite objaví niečo nové pretože tak to vždy je. Peace
 

 

TSAU

má 21 rokov a pochádza z Považskej Bystrice. Graffiti začal vnímať v roku 2014. Kombinuje a strieda rôzne techniky ako ceruzku, akryl, sprej…
Najčastejšie maluje svoju fenku Donu, rôzne charáče ale ide si aj písmo a tvary. Rád robí väčšie produkcie s ďalšími artists. Naďalej chce rozvíjať svoj štýl až tam kam to pôjde a hlavne bojovať proti prokrastinácii.

VALACH

Graffiti začal vnímať už ako malý prcek, asi v dobe keď zaregistroval na stanici prvé na kompletku zbombené bohumíny. Neskôr sa k nemu dostali aj prvé časáky ako Lojza,… 
Aktívne maľuje od roku 2004 pričom tvorí čisto písmo. Baví ho ohýbať jeho tvary a experimentovať s farbami. V súčasnosti pracuje vo svojom sieťotlačiarskom štúdiu a maľuje hlavne legálky, plátna a občas aj nejakú tú zákazku.

VLAKOGRAFF

Projekt vzniká v marci 2021 počas pandémie Covid-19 s cieľom zdokumentovať a zachovať vývoj graffiti scény na Slovensku. Autor zakladá instagramový profil, kde pridáva okrem vlastných fotografií, aj fotografie z rôzne dostupných internetových zdrojov. Za necelé tri roky pribudlo na profile cez 300 panelov, e2e, wholecars. Autorovi za ten čas pribúdajú vlastné fotografie, ktoré sú zamerané viac na detaily, atmo fotky pri trati a akcie. A preto profil v pôvodnej podobe zaniká a od februára 2024 vzniká profil už len s vlastnými fotografiami autora. Na výstave si môžete pozrieť fotografie zo Slovenských žel.staníc a ich okolia, od Bratislavy, až po Košice. Autor sa o graffiti zaujíma od roku 1996, najskôr aktívne, neskôr už len pasívne s fotoaparátom v ruke.

YANKOESWY

YASOMFILIP

urban artist z Trenčína, ktorý vo svojich dielach kombinuje street art, graffiti a grafický design.

 

Štýlovo sa nevyhradzuje a rád experimntuje s presahmi.


Mimo iné je hlavným organizátorom festivalu Fest Art.

Každý rok sa snažíme nájsť nový verejný priestor, ktorý dostane novú podobu.

Autor diela: Juraj Ďuriš

Ak vlastníte plochu, ktorú by ste chceli zkrášliť pod rukami umelcov, ponúknite nám ju.